Kumaha Pasang Erlang dina Debian 11 Bullseye

Erlang mangrupakeun fungsional, basa programming sakaligus dirancang husus pikeun sistem kalawan syarat kasadiaan tinggi. Palaksanaan aslina dikembangkeun ku Ericsson dina 1980s sarta engké dirilis salaku open source dina 1998. Leuwih taun, Erlang geus miboga reputasi pikeun utamana cocog pikeun sistem paralel jeung disebarkeun. Ieu alatan rojongan na pikeun prosés "lightweight", nu bisa dijieun tur ancur pisan éfisién. Salaku tambahan, desain toleran kasalahan Erlang ogé ngandung harti yén éta tiasa ngadamel kagagalan sacara saé tanpa ngancurkeun sakumna sistem. Hasilna, Erlang geus jadi pilihan populér pikeun aplikasi misi-kritis anu merlukeun kasadiaan tinggi.

Dina tutorial di handap ieu, anjeun bakal diajar kumaha masang ErLang dina desktop Debian 11 Bullseye atanapi server tanpa sirah sareng gudang APT resmi nganggo terminal garis paréntah sareng petunjuk ngeunaan cara ngapdet sareng ngahapus parangkat lunak di hareup upami diperyogikeun.

Apdet Debian

Kahiji, ngapdet sistem anjeun pikeun mastikeun yén sadaya bungkusan anu tos aya up to date pikeun ngahindarkeun konflik.

sudo apt update && sudo apt upgrade

Pasang Erlang

Cara anu pangsaéna pikeun masang Erlang nyaéta masangna tina gudang resmi Erlang APT.

Mimiti, pasang pakét anu diperyogikeun.

sudo apt install dirmngr ca-certificates software-properties-common gnupg gnupg2 apt-transport-https curl -y

Teras, impor konci GPG anu diperyogikeun pikeun pariksa kaaslian bungkusan sapertos kieu.

curl -fsSL https://packages.erlang-solutions.com/debian/erlang_solutions.asc | sudo gpg --dearmor -o /usr/share/keyrings/erlang.gpg

Ayeuna impor gudang APT nganggo paréntah di handap ieu.

echo "deb [signed-by=/usr/share/keyrings/erlang.gpg] https://packages.erlang-solutions.com/debian bullseye contrib" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/erlang.list

Jalankeun apdet APT gancang pikeun ngagambarkeun sumber APT anu nembe ditambahkeun.

sudo apt update

Panungtungan, pasang Erlang nganggo paréntah di handap ieu.

sudo apt install erlang -y

Kumaha ngajalankeun Erlang Shell

Kalayan Erlang dipasang, pikeun ngaluncurkeun lingkungan cangkang, paké paréntah di handap ieu.

erl

Ieu sababaraha paréntah mangpaat anu anjeun sering dianggo dina terminal.

reklameu
reklameu

  • q(). Quits cangkang jeung runtime Erlang
  • c (file). Compiles file Erlang dieusian
  • b(). Mintonkeun sagala beungkeutan variabel
  • f(). Ngabersihan sadaya beungkeutan variabel
  • f(X). Clears dieusian variabel mengikat
  • h(). Prints daptar sajarah paréntah
  • e (N). Ngulang paréntah dina garis N
  • v (N). Nilai balik garis N
  • catch_exception(boolean). Nyetél kumaha ketat cangkang bakal pas dina kasalahan
  • rd(Ngaran, Harti). Nangtukeun ngaran tipe rékaman jeung eusi dieusian ku Harti
  • rr (Koropak). Nangtukeun jinis rékaman dumasar kana eusi File
  • rf(). Ngahapus sadaya definisi catetan. Bisa ogé mupus definisi husus
  • rl(). Daptar sadaya definisi catetan ayeuna
  • pwd(). Meunang diréktori gawé ayeuna
  • ls(). Daptar file di lokasi ayeuna
  • cd (Diréktori). Parobahan kana Diréktori nu ditangtukeun

Jieun Hello Dunya Test kalawan Erlang

Salaku tambahan pilihan, anjeun tiasa nyiptakeun kaluaran Hello World anu kasohor pikeun nguji pamasangan Erlang anjeun.

Mimiti, jieun file nganggo pangropéa téksu naon waé; tutorial bakal ngagunakeun nano.

nano helloworld.erl

Salajengna, salin sareng témpél di handap kana file.

-module(helloworld).  % The name of our module.

-export([helloworld/0]).  % Declaration of the function that we want to export from the module.

helloworld() -> io:format("Hello World!! Thanks Linuxcapable.com ~n").  % What is to happen when the function is called, here: Hello world is to be written on the screen.

Simpen file upami anjeun nganggo nano sakumaha per tutorial, CTRL + O teras salajengna Asupkeun konci, saterusna CTRL + X pikeun kaluar file.

Ayeuna, buka cangkang erl.

erl

Kompilkeun program file tés Hello World anu anjeun damel nganggo paréntah di handap ieu.

c(helloworld).

Saatos réngsé, jalankeun program anu disusun sapertos kieu.

helloworld:helloworld().

Conto kaluaran:

Kumaha Pasang Erlang dina Debian 11 Bullseye

Kaluar cangkang, sareng ketik paréntah di handap ieu.

q().

Kumaha Ngamutahirkeun / Ngaronjatkeun Erlang

Salajengna nyaéta paréntah pikeun ngajalankeun di terminal anjeun pikeun mariksa apdet. Paréntah ieu bakal simbut pariksa sadaya bungkusan anu dipasang dina sistem anjeun anu cocog sareng manajer pakét pamasangan. Ideally, Anjeun kedah ngajalankeun ieu paduli, sanajan apdet otomatis disetel pikeun mastikeun sistem Anjeun up-to-date jeung euweuh kasalahan apdet lumangsung pikeun pamaké anyar.

sudo apt update && sudo apt upgrade

Kumaha Cabut (Uninstall) Erlang

Mimiti, cabut parangkat lunak nganggo paréntah di handap ieu pikeun pangguna anu henteu deui hoyong dipasang Erlang.

sudo apt autoremove erlang --purge -y

Anjeun kedah ngahapus Repository APT tina daptar sumber anjeun pikeun ngaleungitkeun lengkep.

reklameu
reklameu

sudo rm /etc/apt/sources.list.d/erlang.list

Opsional, anjeun tiasa ngahapus GPG ogé ku paréntah di handap ieu.

sudo rm /usr/share/keyrings/erlang.gpg

Komentar jeung Kacindekan

Upami anjeun milarian basa anu tiasa ngadamel sistem kasadiaan luhur kalayan gampang, Erlang patut dipertimbangkeun. Éta dirarancang khusus pikeun tujuan ieu sareng gaduh catetan lagu anu kabuktian suksés. Salaku tambahan, kanyataan yén éta open source hartosna anjeun tiasa ngamangpaatkeun fitur-fiturna tanpa ngaluarkeun artos.

Kanggo inpo nu leuwih lengkep, mangga buka dina Dokuméntasi Erlang.

Bagikeun di: